Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakKako pravilno održavati fritezu i izbjeći trovanje hranom?

Kako pravilno održavati fritezu i izbjeći trovanje hranom?

Mnogi ljudi vole koristiti friteze na vrući zrak kao praktičnu zamjenu za mikrovalnu pećnicu. Međutim, važno je znati da ovi popularni uređaji za pripremu hrane zahtijevaju redovno održavanje kako bi se izbjegla mogućnost trovanja hranom.

Na primjer, ako ste nedovoljno pekli komad piletine zaražen salmonelom i bacili ga, postoje šanse da se ta zaraza može proširiti na druge namirnice. Prema informacijama američke Agencije za hranu i poljoprivredu, tragovi salmonele mogu ostati na suhoj površini i do 32 sata.

Candess Zona-Mendola, urednica bloga o sigurnosti hrane, upozorava da nepravilno održavanje friteze može rezultirati većim rizikom od kontaminacije hrane. Ako pripremate hranu u prljavoj fritezi i ne čistite je između korištenja, iza sebe ostavljate potencijal za kontaminaciju.

Certificirana stručnjakinja za sigurnost hrane, Janilyn Hutchings, naglašava važnost redovnog čišćenja friteze kako ne bi došlo do nakupljanja starih čestica hrane i mikroorganizama u njoj.

“Nakon svakog obroka koji ste pripremili u fritezi, potrudite se očistiti je. Može izgledati kao nered, ali postupak je vrlo jednostavan”, rekla je Hutchings.

Iako friteze na vrući zrak mogu biti praktične i zdravije od tradicionalnih friteza s uljem, važno je pridržavati se uputa za čišćenje i održavanje kako bi se osigurala sigurna priprema hrane.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -