Pravilno čuvanje luka
S dolaskom hladnijih dana, ljudi se masovno okreću pripremi raznih variva, supa i drugih kuhanih jela. Jedan od ključnih sastojaka u mnogim receptima je luk. Ipak, često se dogodi da se povrće pokvari prije nego što ga iskoristimo.
Saznajte kako produžiti svježinu luka
Prema riječima Chucka Sillaria, kuhara i osnivača Mortadella Heada, pravilan način čuvanja luka može značajno produžiti njegov rok trajanja. Sillari preporučuje da se luk drži u ostavi, što može biti odlična opcija. Također, važno je da se luk čuva na tamnom, hladnom i prozračnom mjestu.
Važnost ventilacije
“Cijeli sirovi luk držim u otvorenoj korpi u ostavi, jer to omogućava dobru cirkulaciju zraka”, navodi Sillari. Ova metoda čuvanja pomaže da luk ostane suh, što je ključno za njegovu dugotrajnost. Nedostatak protoka zraka može dovesti do nakupljanja vlage, a to može ugroziti svježinu luka.
Zaključak
Pravilno čuvanje luka van frižidera može znatno produžiti njegovu svježinu uklanjanjem vlage i podsticanjem cirkulacije zraka. Korisni savjeti kao što su čuvanje u otvorenoj korpi u ostavi mogu vam pomoći da uživate u ovom osnovnom povrću tokom cijele zime.