Pravilno čuvanje luka
Luk je nezaobilazno povrće u svakoj kuhinji. Koristi se u pripremi mnogih jela zbog svog specifičnog ukusa i teksture. Kada se luk ne koristi cjelovit, mnogi se suočavaju s izazovima pravilnog skladištenja ostatka.
Izbjegavajte frižider
Prvo pravilo čuvanja luka je da ga nikada ne stavite u frižider. Niske temperature mogu ubrzati propadanje, što dovodi do kašaste konzistencije. Luk voli suve i prozračne prostore, stoga je frižider loša opcija.
Idealna mjesta za čuvanje
Preporučuje se čuvanje luka u ostavi. Ovdje će imati dovoljno cirkulacije zraka koja je ključna za očuvanje svježine. Luk ispušta vlagu, pa je ventilacija od esencijalnog značaja.
Uparivanje s drugim namirnicama
Pored luka, možete čuvati i bijeli luk. Ove dvije vrste povrća dijele slične uslove za skladištenje. Kada kupujete luk u plastičnim vrećicama, važno je izvaditi ih iz vrećice radi bolje ventilacije.
Optimalno skladištenje
Umjesto plastične vrećice, preporučuje se korištenje mrežaste vrećice. Ova opcija omogućava bolji protok zraka i pomaže u održavanju niskog nivoa vlage, što doprinosi produženju svježine.