Uobičajene greške pri čuvanju hljeba
Hljeb je neizostavna namirnica u svakoj kuhinji, no mnogi se suočavaju s problemom bržeg starenja. Česta greška je skladištenje hljeba u frižideru, što može izazvati suprotne efekte.
Upozorenje stručnjaka
Maurizio Leo, poznati pekar i osnivač The Perfect Loaf, upozorava da frižider nije idealno mjesto za čuvanje hljeba. Iako može izgledati kao održiva opcija, skladištenje u frižideru ubrzava proces ustajanja.
Optimalni način skladištenja hljeba
Umjesto toga, Maurizio preporučuje korištenje pčelinjeg voska. Ovaj prirodni materijal djeluje kao zaštita za hljeb. Preporučuje da se hljeb omota u pčelinji vosak kako bi se zaštitio od isušivanja.
Izbjegavajte hermetičke posude
Iako se može činiti da je zatvoren hljeb u hermetičkoj posudi dobar izbor, to može dovesti do rasta bakterija i plijesni. Umjesto toga, preferirano je skladištenje hljeba u suvoj i prozračnoj sredini.
Zaključak
Svi mi želimo uživati u svježem hljebu što duže. Uz nekoliko obrazaca i savjeta također, i uz savjete stručnjaka, moguće je produžiti vijek trajanja ove omiljene namirnice.