Uvod u istraživanje o povrću
Istraživanje je pokazalo da samo 1 od 10 odraslih Amerikanaca konzumira preporučene količine povrća. To je podatak iz 2015. i 2019. godine. Ova statistika je inspirisala Mary Harper Simmons, vodeću autoricu studije, da istraži alternativne metode poboljšanja unosa povrća.
Jednostavne promjene za bolje zdravlje
Simmons naglašava važnost jednostavnih promjena u ishrani. Rekla je da je baby mrkva savršena kao brza užina, posebno uz humus ili puter od kikirikija. “Želim pokazati da poboljšanje zdravlja može doći kroz male, svakodnevne promjene”, istakla je.
Metodologija istraživanja
Istraživanje je obuhvatilo 60 mladih odraslih osoba koje su bile raspodijeljene u različite grupe. Jedna grupa je konzumirala baby mrkvu tri puta sedmično, dok su druge grupe koristile multivitamine ili kombinaciju mrkve i suplemenata. Kontrolna grupa nije imala nikakve suplemente ili povrće.
Rezultati
Nakon četiri sedmice, zabilježeno je povećanje karotenoida u koži onih koji su jeli mrkvu. Ova promjena iznosila je 10,8 posto, što sugerira zdravstvene prednosti konzumacije ovog povrća. Oni koji su koristili samo multivitamine nisu imali slične promjene.
Osobe koje su konzumirale i mrkvu i suplemente postigle su najveći rezultat, povećavši nivo karotenoida za 21,6 posto.