Četvrtak, 21 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakKako olakšati pripremu ajvara: Trikovi za ljetne specijalitete

Kako olakšati pripremu ajvara: Trikovi za ljetne specijalitete

Ajvar – omiljeni specijalitet svake jeseni

Ajvar je neizostavni dio gastronomske tradicije tokom jesenjih mjeseci. Paprika je glavni sastojak ovog ukusnog namaza. Svake godine, mnogi domaćinstava se okupljaju oko pečenja i pripreme ajvara.

Tehnike za lakše guljenje paprika

Pripremanje ajvara može biti zahtjevno, posebno proces skidanja ljuske sa pečenih paprika. Ipak, postoje načini da se ovaj postupak olakša. Jedan od efikasnijih trikova je da nakon pečenja, paprike posolite.

Kako koristiti paru za lakše skidanje kore

Nakon što ste posolili paprike, pokrijte ih krpom, plastičnom folijom ili ubrusom. Ostavite ih da odstoje oko 15 minuta. Ukoliko pripremate veće količine, možete ih ostaviti do pola sata.

Ova metoda omogućava stvaranje pare i dodatne vlage, što olakšava odvajanje kore od mesa paprika. Na taj način će vaša priprema ajvara biti efikasnija, a okus će ostati savršeno očuvan.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -