Ajvar – omiljeni specijalitet svake jeseni
Ajvar je neizostavni dio gastronomske tradicije tokom jesenjih mjeseci. Paprika je glavni sastojak ovog ukusnog namaza. Svake godine, mnogi domaćinstava se okupljaju oko pečenja i pripreme ajvara.
Tehnike za lakše guljenje paprika
Pripremanje ajvara može biti zahtjevno, posebno proces skidanja ljuske sa pečenih paprika. Ipak, postoje načini da se ovaj postupak olakša. Jedan od efikasnijih trikova je da nakon pečenja, paprike posolite.
Kako koristiti paru za lakše skidanje kore
Nakon što ste posolili paprike, pokrijte ih krpom, plastičnom folijom ili ubrusom. Ostavite ih da odstoje oko 15 minuta. Ukoliko pripremate veće količine, možete ih ostaviti do pola sata.
Ova metoda omogućava stvaranje pare i dodatne vlage, što olakšava odvajanje kore od mesa paprika. Na taj način će vaša priprema ajvara biti efikasnija, a okus će ostati savršeno očuvan.