Bijela čokolada, iako omiljena poslastica širom svijeta, mnogi nutricionisti ne preporučuju zbog njenog manjka polifenola i antioksidativnih svojstava. Za razliku od tamne i mliječne čokolade, bijela čokolada se pravi samo od maslaca ili masti iz zrna kakaovca, bez kakaove mase koja daje tamnoj i mliječnoj čokoladi njen karakterističan okus i boju.
No, koliko je poznato, malo ljudi zna da je Nestle, jedna od najpoznatijih čokoladnih kompanija, slučajno otkrila bijelu čokoladu još u 1930-im godinama. Na web stranici ove kompanije podijeljena je priča o tome kako je Nestle dodao kakao maslac Nestrovitu, svom dodatku prehrani za djecu, kako bi napravio tabletirani oblik mlijeka. Međutim, umjesto toga, Nestle je slučajno stvorio bijelu čokoladu.
Ubrzo nakon toga, shvatili su da je moguće proizvoditi nemedicinske verzije Nestrovita. Tako je 1936. godine na police trgovina stavljen primerač bijele čokoladne pločice koja je postala poznata kao Milkybar. I dok mnogi ljubitelji čokolade ne znaju za ovu zanimljivu priču, neosporno je da milijuni ljudi i dalje uživaju u ovoj slatkoj poslastici.
Dok nutricionisti i dalje naglašavaju zdravstvene koristi tamne čokolade s visokim udjelom kakaoa, ljubitelji bijele čokolade ne mogu odoljeti njenom kremastom i slatkom okusu. Bez obzira na njen manjak antioksidativnih svojstava, bijela čokolada ostaje jedan od najomiljenijih slatkiša među ljubiteljima čokolade širom svijeta.