Na tržištu postoji bezbroj vrsta hljeba, ali ono što čini razliku između običnog hljeba i vrhunske pečenice je upravo hrskava korica. Ako želite naučiti kako da napravite savršeno hrskavu domaću pečenicu, evo recepta koji će vas oduševiti.
Sastojci koje će vam biti potrebni za ovaj fenomenalni hljeb su 500-600 grama brašna, jedna kašičica praška za pecivo, jedna kašičica soli, tri male kašičice suhog kvasca, jedna kašičica brašna, jedna kašičica šećera, 100 mililitara mlake vode za kvasac i 200 mililitara vode za potkuhavanje hljeba.
Priprema je jednostavna. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. U odvojenoj zdjeli pomiješajte suhi kvasac, kašičicu brašna, kašičicu šećera i mlaku vodu. Ostavite da kvasac nadođe, a zatim sjedinite smjesu sa suhim sastojcima. Dodajte vodu za potkuhavanje i zamijesite tijesto.
Oblikujte tijesto u loptu i ostavite da odmara oko sat vremena, dok se ne udvostruči. Zagrijte rernu na 220 stepeni Celzijusovih, a tijesto stavite u zagrijanu posudu za pečenje. Pečite hljeb oko 30 minuta, dok ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.
Kada je hljeb gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi prije serviranja. Rezultat će biti fantastičan – mekana unutrašnjost i hrskava korica koju će ljubitelji kvalitetnog hljeba obožavati.
Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom receptu za domaću pečenicu. Sa samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, možete napraviti hljeb koji će se istaknuti zbog svoje hrskave korice i savršenog okusa.