Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeHrana i ZdravljeGenetika Istražuje Pojavu Izbirljive Ishrane Kod Djece

Genetika Istražuje Pojavu Izbirljive Ishrane Kod Djece

Istraživanje o izbirljivosti djece u ishrani

Nova studija otkriva da je izbirljivost u ishrani kod djece više potaknuta genetikom nego okolinom. Istraživanje su proveli stručnjaci sa Univerzitetskog koledža u Londonu, Kraljevskog koledža u Londonu, te Univerziteta u Leedsu.

Metodologija studije

Istraživanje je obuhvatilo više od 2.000 parova identičnih i neidentičnih blizanaca koji su rođeni 2007. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Roditelji su bili upitani o prehrambenim navikama svoje djece od 16 mjeseci do 13 godina.

Rezultati istraživanja

Jednojajčani blizanci dijele 100% svog genetskog materijala, dok neidentični ne. To je omogućilo istraživačima da uporede genetske i okolišne utjecaje na izbor hrane. Rezultati su pokazali da su neidentični blizanci manje slični u pogledu izbirljivosti hrane, što ukazuje na značajan genetski faktor.

Utjecaj godina na izbirljivost

Studija je otkrila da izbirljivost raste do sedme godine života, a zatim opada kako djeca ulaze u adolescenciju. Ovo može pomoći roditeljima da bolje razumiju prehrambene preference svojih mališana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -