Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHEkstremne temperature povećale rizik od aflatoksina u mlijeku

Ekstremne temperature povećale rizik od aflatoksina u mlijeku

Utjecaj suše na prinos kukuruza

Ove godine, ekstremne temperature i suša značajno su uticale na rod kukuruza. Kvalitet i prinos su znatno podbacili. Ova situacija donosi brojne posljedice, posebno za mljekare. Strah od pojave aflatoksina, kancerogene supstance, postaje sve prisutniji.

Zabrinutost mljekara zbog aflatoksina

Miodrag Nikolić, mljekar iz Amajlije, svakodnevno proizvede između 100 i 200 litara mlijeka. Kako bi smanjio rizik od aflatoksina, preduzima rigorozne mjere zaštite. “Sve moraš prosuti, neće niko da ga primi”, kaže Nikolić, objašnjavajući kako se trudi da održi kvalitet svog mlijeka.

Kako aflatoksini dospijevaju u mlijeko?

Aflatoksini ulaze u organizam krava kroz kukuruz i stočnu hranu. Kada jednom dođu u lanac ishrane, vrlo ih je teško iskorijeniti. Stručnjaci ističu da je pojava aflatoksina u mlijeku postala svakodnevna prijetnja, zbog klimatskih promjena.

Prevencija i edukacija kao ključ[/h3>

Danijel Šefer s Fakulteta veterinarske medicine naglašava važnost prevencije. “Postoje tri etape u borbi protiv mikotoksina”, dodaje, sugerišući da nutricionističke metode mogu pomoći u smanjenju produkcije aflatoksina. Edukacija poljoprivrednika i analiza hraniva su nužne za upravljanje ovim problemom.

Kontrola aflatoksina u RS

Negoslav Lukić iz Ministarstva poljoprivrede RS ukazuje na važnost kontrole aflatoksina. “Edukacija je pravi put u prevenciji”, poručuje Lukić. Veterinarski institut je preduzeo mjere za besplatne analize hraniva kako bi pomogao proizvođačima.

Gornja granica koncentracije aflatoksina u mlijeku iznosi 0,05 mikrograma po kilogramu. Odrasli imaju visoku toleranciju, ali stalna izloženost može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -