Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakDvije neočekivane greške u kuhanju koje dovode do debljanja, otkriva nutricionistkinja

Dvije neočekivane greške u kuhanju koje dovode do debljanja, otkriva nutricionistkinja

Najčešće greške koje činimo u kuhinji mogu rezultirati skrivenim kalorijama i nezdravim mastima u našim obrocima, upozorava Liz Richards, registrirana nutricionistkinja. Jedna od ovih grešaka je miješanje ekstra djevičanskog ulja s rafiniranim uljima.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži pretežno mononezasićene masti koje su dobre za zdravlje srca. Međutim, mnoga rafinirana ulja sadrže više manje zdravih masti poput omega-6 polinezasićenih masti. Nepravilan omjer ovih masnih kiselina može dovesti do upale i dugoročno do debljanja.

Preporučuje se koristiti isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je idealno za dinstanje povrća i hrane koju ne želite izložiti visokim temperaturama ili dugotrajnom kuhanju. Neki proizvođači dodaju rafinirano ulje u svoje formulacije kako bi smanjili troškove i očuvali kvalitet. Stoga je važno provjeriti sastav ulja prije korištenja.

Druga greška koju često pravimo u kuhanju je precjenjivanje veličine porcija. Dobar način za kontrolu kalorija je mjerenje hrane kako bismo bili sigurni koliko unosimo. Često precjenjujemo koliko hrane jedemo, što može dovesti do prekomjernog unosa kalorija i debljanja.

“Da bismo održali zdravu težinu, važno je biti svjestan ovih grešaka u kuhanju i prilagoditi način pripreme hrane”, savjetuje nutricionistkinja Liz Richards.

Pametan odabir ulja i kontrola veličine porcija ključni su za zdravu prehranu i održavanje tjelesne težine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -