Četvrtak, 4 Jula, 2024
HomeMagazinZanimljivostiDa li krompir u frižideru povećava rizik od raka?

Da li krompir u frižideru povećava rizik od raka?

Ako ste se upravo vratili sa pijace ili iz prodavnice s velikom kesom krompira, vjerovatno ćete razmišljati gdje ćete ih skladištiti. Međutim, istraživanja su pokazala da nikako ne biste trebali stavljati krompir u frižider.

Na prvi pogled, čini se da je smještaj svježeg krompira u frižider najbolja opcija, kako biste produžili njegovu svježinu. Međutim, prema Američkom udruženju za borbu protiv raka, ova praksa može povećati rizik od obolijevanja od raka.

Hladnija temperatura u frižideru mijenja skrob u krompiru, pretvarajući ga u šećer. To nije problem samo zbog promjene ukusa, već i zbog formiranja hemikalije poznate kao akrilamid, kada se krompir prži ili peče na visokim temperaturama.

Akrilamid je hemikalija koja se formira kroz reakciju šećera i aminokiseline asparagin prilikom termičke obrade hrane. Istraživanja sprovedena na miševima pokazuju da akrilamid može povećati rizik od raka.

Studija objavljena u časopisu Cancer Research potvrdila je da su miševi koji su izloženi akrilamidu razvili tumore u većoj mjeri nego miševi koji nisu.

Dakle, umjesto da krompir držite u frižideru, preporučuje se da ga čuvate na hladnom i tamnom mjestu poput ostave. Na taj način možete smanjiti rizik od formiranja akrilamida pri termičkoj obradi hrane.

S obzirom na ove informacije, važno je razmotriti kako skladištite krompir kako biste očuvali svježinu, ali i smanjili potencijalne rizike za zdravlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -