Cvekla je poznata kao jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova za anemiju. Ova zdrava namirnica sadrži samo 43 kalorije na 100 grama i bogata je antioksidansima. U trenutnim povrtnjacima, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, cvekla je spremna za berbu.
Prednosti cvekle
Cvekla sadrži značajnu količinu željeza, što je čini odličnim prirodnim rješenjem protiv anemije. Ipak, kod nas je najčešće pripremaju kao ukiseljenu namirnicu za zimnicu. Održava svježinu kroz nekoliko mjeseci, ali postoje i drugi načini za njenu upotrebu.
Savjeti za pripremu cvekle
Jednostavan recept je sok od cvekle i jabuke. Naribajte dvije svježe cvekle i jabuke, procijedite, a sok obogatite s malo meda i mente.
Rižoto s cveklom je još jedan ukusni prijedlog. Dinstajte cveklu s lukom i paprikom, dodajte rižu i zalijte vodom. Poslužite s parmezanom za još bolji okus.
Za zimnicu, cveklu možete ukiseliti. Nakon kuhanja, režite je na kockice i stavljajte u tegle s vodom, octom, soli i šećerom.
Ostali recepti s cveklom
Pripremite osvježavajući smoothie od cvekle, banane i malina za doručak. Također, salata od cvekle i hrena će vas oraspoložiti tokom vrućih ljetnih dana.
Na kraju, možete peći cveklu s prokulicama za savršeni prilog mesnim jelima. Ova raznovrsna povrtna kultura dostavlja mnogobrojne zdravstvene benefite kroz različite oblike pripreme.