Konzumiranje voća je ključni dio uravnotežene ishrane, a među voćem se posebno ističe crveno grožđe, koje možete pronaći u gotovo svakoj trgovini. Naučnica Alex Ruani s londonskog univerziteta naglašava da ovo voće može imati značajne benefite za naše zdravlje.
Crveno grožđe je bogato vitaminima i vlaknima, ali ističe se i po svojim antioksidativnim svojstvima. Ono sadrži antocijanine, plavi pigment koji je pokazao blagotvorne učinke na zdravlje mozga. Također, prisutan je i resveratrol, supstanca koja ima protuupalna svojstva i štiti od starenja.
Kora i koštice crvenog grožđa su posebno bogate antioksidansima, katehinima i epikatehinima, koji pomažu u smanjivanju oksidativnog stresa u tijelu.
Interesantno istraživanje iz 2023. godine otkrilo je da konzumacija tri porcije od 80 grama grožđa dnevno tokom dvije sedmice povećava korisne bakterije u crijevima, a istovremeno smanjuje one koje mogu biti štetne. Ovo znači da crveno grožđe ima pozitivan utjecaj na crijevnu mikrofloru, što rezultira poboljšanom probavom, jačim imunitetom i smanjenjem upala.
Osim toga, istraživanje je pokazalo da grožđe smanjuje nivo LDL-a, poznatog kao loš holesterol, upravo zbog visokog udjela vlakana koje sadrži.
Zaključno, crveno grožđe je izuzetno dragocjeno voće koje može imati mnoge zdravstvene benefite. Uključivanje ovog voća u ishranu može pomoći u jačanju imuniteta, smanjenju holesterola i upala te poboljšanju zdravlja mozga. Zato ne oklijevajte i uživajte u svježem, sočnom crvenom grožđu.