Hans Jurgen Seufferlein iz Udruženja proizvođača mlijeka Bavarske istaknuo je važnost masti u mlijeku za cijene maslaca. Prema njegovim riječima, količina masti u mlijeku mijenja se tokom godine.
Atipično smanjenje masti u mlijeku
Seufferlein je naglasio da je od februara ove godine količina masti ispod uobičajene. Širom Njemačke zabilježeno je smanjenje između 0,01 i 0,04 posto. Ovo, kako kaže, predstavlja značajan broj.
Uticaj na cijenu maslaca
Kako se količina masti smanjuje, potrebno je više mlijeka za proizvodnju iste količine maslaca. To direktno utiče na porast cijena. Pored kvaliteta, na cijene maslaca utiču i ponuda i potražnja, kao i globalni politički događaji.
Maslac kao indikator cijena
Eve Stuber, stručnjakinja za maloprodaju, naglašava da je maslac poseban pokazatelj općeg osjećaja cijena. “Ako je maslac skup, ostale potrepštine često se doživljavaju kao skupe”, izjavila je.
Smanjenja proizvodnje i dodatni troškovi
Maslac je u posljednjih godinu dana poskupio skoro 40 posto, a njegovo poskupljenje doprinosi ukupnoj inflaciji. Seufferlein navodi i da se smanjuje broj mliječnih krava i farmi, koje odustaju od proizvodnje mlijeka usljed visokih troškova.
Osim niskog udjela masti, proizvođači se suočavaju i s troškovima za ispunjavanje zahtjeva za dobrobit životinja, koji iznose između 18.000 i 20.000 eura.