Uvod u brzo i ukusno jelo
Brza tjestenina s piletinom, koja se može zapeći u rerni za dodatnu hrskavost, idealna je za ručak. Ovo jelo savršeno spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa. Pripremite se za kulinarsku avanturu!
Sastojci koje trebate
Za pripremu ovog jela potrebno je:
– 4 kašike maslinovog ulja
– 1 sitno nasjeckan luk
– ¼ kašike čili paprike
– 2 konzerve isjeckanog paradajza (400g)
– 1 kašika bijelog šećera
– 6 kašika mascarpone sira
– 4 pileća fileta narezana na trakice
– 300g penne tjestenine
– 70g cheddar sira
– 50g mozzarella sira
– sitno nasjeckan peršun.
Priprema jela
Zagrijte 2 kašike maslinovog ulja u tavi na srednjoj vatri. Pržite luk 10-12 minuta dok ne postane zlatan. Dodajte čili papriku i pržite još jednu minutu. Zatim ubacite paradajz, šećer i začinite prema ukusu. Kuhajte 20 minuta, a zatim umiješajte mascarpone sir.
U drugoj tavi zagrijte 1 kašiku ulja i pržite pileću trakice 5 minuta dok ne budu pečene. U međuvremenu, skuhajte penne tjesteninu prema uputama na pakovanju. Ocijedite tjesteninu i pomiješajte je s preostalim uljem.
U vatrostalnu posudu stavite tjesteninu, dodajte piletinu i prelijte umakom. Na vrh stavite cheddar i mozzarella sir, te sitno nasjeckan peršun. Rernu zagrijte na 220 stepeni i pecite 20 minuta dok jelo ne dobije zlatnu boju. Poslužite toplo i uživajte!