Uzgoj borovnice u Gornjoj Lamovitoj
Bračni par Stojaković, Neđo i Slavka, već trinaest godina uzgaja borovnicu na svom imanju u Gornjoj Lamovitoj, opština Prijedor. Njihova priča počela je s 500 sadnica nabavljenih u Bugojnu. Danas u svom voćnjaku imaju tri hiljade sadnica na sedam dunuma.
Specifičnosti uzgoja borovnice
Prema riječima Neđe Stojakovića, borovnica je zahtjevna biljka, osobito u njihovu području. Oni su među prvima u regionu koji se posvetio plantažnom uzgoju. “Za sadnju kupujemo dvodogodišnje sadnice. Važno je pripremiti zemljište južno za borovnicu”, naglašava Neđo.
Proizvodi od borovnice
Slavka Stojaković, supruga Neđe, koristi višak borovnica za pravljenje marmelade, likera i voćnih rakija. Njihovi proizvodi ne sadrže aditive, već su 100% prirodni. “Marmelada se pravi samo od čiste borovnice”, ističe Slavka, koja je kuhar po zanimanju i voli eksperimentisati s receptima.
Plasman i zdravlje
Stojakovići godišnje ubere oko četiri tone borovnice. Plasiraju je na tržišta Prijedora i Banje Luke. “Borovnica je pogodna za dijabetičare i osobe s visokim tlakom”, napominje Slavka. Poznato je da se može konzumirati svježa ili zamrznuta tokom zime.
Zadovoljstvo i kvaliteta
Stojakovići su zadovoljni prinosima i kvalitetom borovnica koje nude tržištu. Njihova posvećenost i trud čine ih primjerom uspješnog voćara u ovom području.