Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakBori-bori: Paragvajska supa koja grije srca u zimskim mjesecima

Bori-bori: Paragvajska supa koja grije srca u zimskim mjesecima

Bori-bori je izdašna paragvajska supa koja se tradicionalno priprema tokom zimskih mjeseci. Ova supa obično uključuje meso, ili govedinu ili piletinu, zajedno s pahuljastim knedlama od kukuruznog brašna i sira.

Bogatstvo okusa i sastojaka

Osim mesa i knedli, Bori-bori sadrži povrće poput mrkve, celera i luka. Supa je začinjena lovorovim listom, karanfilićem i peršunom, dok šafran dodaje bogatu zlatnu boju. Preporučuje se poslužiti toplu, posutu svježim peršunom i uz naribani parmezan.

Varijacije i preporuke

Bori-bori nije samo hranjiva, već i veoma ukusna supa koja ima mnogo varijacija. Jedna od popularnih verzija uključuje dodatak komadića piletine sa roštilja. Iako je posebno omiljena u zimskom periodu, često se može konzumirati i tokom ljeta.

Pored Bori-borija na svjetskoj sceni

Prema platformi TasteAtlas, Bori-bori zauzima visoko mjesto među tradicionalnim jelima. Na drugom mjestu nalazi se indonežansko jelo rawon, dok je na trećem mjestu soto betawi, goveđa supa u kokosovom mlijeku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -