Više od 95 posto dijabetičara boluje od dijabetesa tipa 2, a ova bolest je globalno deveti najčešći uzrok smrti. Medicinski univerzitet u Beču provedeno je istraživanje ključnih bioloških pokazatelja za nastanak i razvoj ove bolesti, ali i načine prevencije.
Istraživanje je obuhvatilo 113.097 učesnika tokom dvanaest godina. Rezultati analize istraživačkog tima pokazali su da biljna prehrana bogata svježim voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama smanjuje rizik od dijabetesa za čak 24 posto.
Pozadina antidiabetičkog djelovanja zdrave biljne prehrane ne svodi se samo na smanjenje tjelesne masti i obima struka. Ona također poboljšava rad jetre i bubrega, smanjujući tako rizik od dijabetesa. Studija je otkrila da biljna prehrana pokazuje svoje zaštitne učinke samo ako se smanji unos životinjskih, industrijski prerađenih i visokozasićenih namirnica.
Ova analiza vrijedi čak i za osobe s genetskim predispozicijama za dijabetes, gojazne osobe, starije osobe ili osobe s niskom fizičkom aktivnošću. S druge strane, nezdrava biljna ishrana s visokim udjelom slatkiša, rafiniranih žitarica i zaslađenih pića povezana je s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Ovo istraživanje prvo je otkrilo povezanost određenih promjena u tijelu sa zdravstvenim prednostima biljne prehrane.
Promoviranje zdrave biljne ishrane važno je za smanjenje broja oboljelih od dijabetesa tipa 2, koji i dalje predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Uvođenje svježeg voća, povrća i cjelovitih žitarica u ishranu može biti ključni korak prema prevenciji ove bolesti.
Dakle, ako želite smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, razmislite o prelasku na zdravu biljnu ishranu bogatu svježim namirnicama.