Sastojci:
- Ajvar
- Za jednu dozu:
- 5 kg. Crvene paprike
- 3 velika patlidzana
- 1 i 1/2 kg. Mrkve
- 1l. Ulje
- prema ukusu sol
Priprema
1.Paprike ocistite od sjemenke i rackice, pecite sa obje strane i stavljajte u vecu kesu da se ,,zaduse,, kako bi se lakse ljustila kozica.
2.Ispecite patlidzane i njih stavite u kesu.
3.Ocistite mrkvu i stavite u duboki lonac da se malo prokuha. Pazite da ne bude previse kuhana jer bice visak tekucine.
4.Ispecene paprike ocistite od kozice, rascepite po duzini, izvadite dobro sve sjemenke.Stavite ociscene paprike u vecu cjediljku, ostavite da odstoje preko noci kako bi ispustile tekucinu koji sadrze u sebi.
5.Patlidzane takodje ocistite od koricu i ostavite da se dobro procijede.
6.Mrkvu procijedite.
7.Pocinje meljenje sastojaka.
8.Na masinu za meso treba se samljeti paprike, mrkvi i patlidzane.
9.Stavite ulje u veliku tavu za przenje ajvara, toliko da se zalije dno tave. Kad se ulje zagrije, stavite sve izmljevene sastojke i …..mjesajte smjesu. Przenje ajvara moze trajati duze, otprilike oko 2 sata, ovisno od kvaliteta sastojaka.
10.Dok se ajvar przi dodajte ulje postepeno, prema potrebi. Posolite po ukusu.
11.Ajvar je dovoljno uprzen kad se smjesa ,,dvoji,, od posude.
12.Kasikom stavljajte ajvar u prethodno zatopljene staklenke, pazite da ne ostane prazan prostor, kasikom popunjivati praznine.
13.Zagrijte malo ulje, stavite po 1 veliku kasiku ulja preko ajvara u svaku staklenku.
14.Dobro zatvorite poklopce, zategnite zatvaracem za poklopce.Nakon zatvaranja teglice opet ostavite u zagrijanoj rerni na 50 stepeni oko 10 minuta, iskljucite rernu i ostavite na toplo teglice jos 1 sat dok se rerna ohladi. Ovo je redi pasterizacija ajvara!
15.Cuvati na hladnom i suhom mjestu.
Posluživanje
Ko voli ljutu-chily verziju moze dodati koju ljutu papriku u smesu. Od ove kolicine sastojaka izadju otprilike oko 5 staklenke.