Četvrtak, 21 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakMafini od tikve: Savršena jesenja poslastica

Mafini od tikve: Savršena jesenja poslastica

Popularnost mafina od tikve

Mafini od tikve postali su omiljena poslastica tokom jeseni i zime. Ova slatka i hranjiva opcija idealna je za doručak ili uz kafu.

Inovativni recept s krem sirom

U posljednje vrijeme, mafini se sve više pripremaju s punjenjem od krem sira. Ovaj dodatak podiže ukus tikvinih kolačića na sasvim novi nivo.

Priprema mafina od tikve

Za pripremu ovih ukusnih mafina bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

  • 1 i po šolja pirea od tikve
  • 110 g smeđeg šećera
  • 125 g bijelog šećera
  • 2 jaja
  • 120 ml suncokretovog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 280 g glatkog brašna
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 3/4 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 80 ml mlijeka

Punjenje od krem sira

Punjenje se priprema od:

  • 115 g krem sira
  • 25 g šećera
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanilije
  • 2 kašičice mlijeka

Koraci za pripremu

Prvo zagrijte rernu na 220°C i pripremite kalupe za mafine. Pomiješajte pire od tikve, šećere, jaja, ulje i vaniliju. U drugoj zdjeli umutite brašno, začine i mlijeko s prethodnom smjesom. Ostavite da odstoji 30 minuta.

Za pripremu nadjeva miksajte krem sir, šećer i vaniliju, dodajte mlijeko. Tijesto podijelite u kalupe, dodajte punjenje od krem sira i završite oblikovanjem.

Mafine pecite 5 minuta na 220°C, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 12 minuta. Ohlađene mafine ukrasite po želji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -