Uvod u pripremu kukuruznog hljeba
Kukuruzni hljeb je ukusno i zasitno jelo koje se može pripremiti brzo i lako. Ovaj recept zahtijeva samo nekoliko sastojaka i malo vremena, a rezultat je fantastičan. Idealno je za sve ljubitelje domaće hrane!
Sastojci za kukuruzni hljeb
Priprema ovog hljeba ne zahtijeva puno. Potrebni sastojci su:
- 250 grama kukuruznog brašna
- 250 grama pšeničnog brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašika soli
- 2 jaja
- 300 mililitara mlijeka
- 50 mililitara ulja
Koraci pripreme
Prvo, pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno zajedno sa praškom za pecivo i solju. U drugoj posudi umutite jaja, dodajte mlijeko i ulje, te sve dobro sjedinite. Zatim dodajte tečne sastojke suhim i miješajte drvenom kašikom ili mikserom na niskoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu.
Ako je smjesa pregusta, slobodno dodajte malo više mlijeka, ali pripazite da ne postane previše tečna. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u tepsiju i ravnomjerno rasporedite tijesto.
Pecite i poslužite
Pecite hljeb oko 45 minuta. Kada bude gotov, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 10 minuta. Ovaj ukusni kukuruzni hljeb savršeno ide uz razne priloge!