Četvrtak, 14 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeHrana i ZdravljeIzvještaj: Konzumacija mlijeka povećava rizik od srčanog udara

Izvještaj: Konzumacija mlijeka povećava rizik od srčanog udara

Nova istraživanja o konzumaciji mlijeka

Nedavna istraživanja švedskih znanstvenika otkrila su da konzumacija mlijeka može značajno povećati rizik od srčanih oboljenja. Analiza provedena na više od 100.000 ispitanika pokazuje da 400 mililitara mlijeka dnevno povećava rizik od koronarne bolesti srca za pet posto.

Utjecaj laktoze na zdravlje srca

Prevelika količina laktoze u kravljem mlijeku može uzrokovati oštećenja stanica. Ovaj proces može ubrzati starenje srca, posebno kod žena. Smatra se da žene imaju veći rizik od srčanih bolesti, dok ta povezanost nije evidentna kod muškaraca.

Razlike u konzumaciji mlijeka

Iako je otkriveno da mlijeko može biti štetno, prosječna osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu konzumira samo 171 mililitar dnevno. Međutim, žene koje unose nešto manje od pola litre dnevno imaju 12 posto veću šansu za srčane bolesti.

Preporuke stručnjaka

Stručnjaci preporučuju zamjenu kravljeg mlijeka jogurtom. Profesor Karl Michaëlsson je rekao: “Naša analiza podupire povezanost između unosa mlijeka i veće stope srčanih bolesti, posebno kod žena.” Također, rizik se ne smanjuje s obzirom na sadržaj masti u mlijeku.

Zaključak

Promjena u prehrani, poput zamjene nerfermentiranog mlijeka fermentiranim, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Ovakve informacije su od ključnog značaja za očuvanje zdravlja srca.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -