Izbjegavanje nezdrave hrane
Nutricionistica Kirsten Brooks nedavno je podijelila korisne savjete o prehrani koja poboljšava zdravlje mozga. Ona ističe važnost izbjegavanja hrane bogate rafinisanim šećerom, ugljikohidratima i ultraprerađene hrane. Ova vrsta hrane često ne sadrži potrebne proteine i vlakna.
Opasnosti od visokog nivoa šećera
Prekomjerna konzumacija rafinisanih šećera može dovesti do predijabetesa ili dijabetesa. Poremećaj glukoze može uzrokovati niz zdravstvenih problema. Osobe s dijabetesom često su izložene povećanom riziku od oštećenja mozga zbog visokog nivoa šećera u krvi.
Preporučene namirnice za zdravlje mozga
Brooks preporučuje pojačanu konzumaciju cjelovitih namirnica. Smeđa riža, zob, voće s niskim sadržajem šećera poput bobica, raznovrsno povrće te grah i leća smatraju se odličnim izborima. Meso, riba i jaja također su korisni za zdravlje mozga.
Vrsta prehrane koja se preporučuje
Ona upozorava da ishrana s malo vlakana i visokim udjelom brzo oslobađajućih ugljikohidrata može izazvati zdravstvene probleme. Proteini i vlakna su od ključne važnosti za sprečavanje upale u organizmu, posebno u mozgu.
Vlakna za jači mozak
Kirsten Brooks savjetuje unos barem 30 grama vlakana dnevno. Povrće poput brokule, artičoke i kelja, kao i voće poput jabuka i krušaka, od vitalnog su značaja za poboljšanje kognitivnih funkcija. Bademi i chia sjemenke također pridonose zdravlju mozga.