Pita od višanja – Klasičan desert
Pita od višanja uvijek budi sjećanja na tople porodične trenutke. Ova verzija sa zalivenim filom donosi dodatnu sočnost i bogatstvo ukusa.
Sastojci
Trebaju vam sljedeći sastojci: 1 pakovanje kora za pitu, 4 jajeta, 1 čaša šećera, 1 čaša ulja, 1 čaša jogurta, 1 čaša griza, 1 kesica praška za pecivo, i 700-800 g višanja.
Priprema filovanja
Za početak, umutite jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Potom dodajte griz pomješan s praškom za pecivo, ulje i jogurt. Sve sastojke još jednom dobro sjedinite.
Višnje operite, očistite i ocjedite. Kore razdvojite i podijelite na šest dijelova po tri kore. Potrebno vam je ukupno 18 kora za pripremu rolata.
Priprema pite
Prvu koru premažite s nekoliko kašika fila, stavite drugu preko i ponovite postupak s trećom korom. Na trećoj kori rasporedite višnje u malim gomilicama.
Urolajte kore u tanak rolatić, pritiskajući lagano. Isto uradite i s preostalim korama. Pleh premažite s malo ulja i redajte rolate s razmakom.
Pitu pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Ohladite je prije serviranja.
Priprema sirupa
Za sirup, pomiješajte šećer i vanil-šećer s vodom. Kuhajte dok ne provrije, miješajući povremeno. Kuhajte desetak minuta.
Topal sirup prelijte preko ohlađene pite, ostavite da se malo ohladi i poslužite. Uživajte u sočnom ukusu!