Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetJužna Afrika iznosi nove dokaze o genocidu Palestinaca u Gazi

Južna Afrika iznosi nove dokaze o genocidu Palestinaca u Gazi

Dokazi o genocidu pred UN-om

Južna Afrika je u ponedjeljak predstavila nove dokaze najvišem sudu UN-a o optužbama protiv Izraela. Predsjednik Južne Afrike, Cyril Ramaphosa, izjavio je da dokazi potvrđuju da Izrael čini genocid u opkoljenoj Gazi.

Optužbe protiv Izraela

Ramaphosa je naglasio da Izrael krši konvenciju o genocidu fizičkim ubijanjem Palestinaca. Također, ukazuje da im se uskraćuje pristup humanitarnoj pomoći. Dokazi se temelje na više od 750 stranica informacija koje jasno pokazuju namjere Izraela da uništi palestinsku populaciju.

Globalna zajednica na djelu

Predsjednik je pozvao globalnu zajednicu da djeluje kako bi spriječila daljnje stradanje u Gazi. Izrael se suočava s optužbama da koristi izgladnjivanje kao ratno oružje, te da provodi masovna ubistva i prisilna raseljavanja Palestinaca.

Reakcija međunarodne zajednice

Južnoafrička Republika je podnijela tužbu protiv Izraela krajem 2023. godine. Unešene su optužbe da Izrael nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine. Mnoge zemlje, poput Turske i Španije, podržale su ovaj slučaj.

Izrael mora da dostavi odgovor na nove dokaze do 28. jula naredne godine. U međuvremenu, svijet prati situaciju gdje je ubijeno skoro 43.000 Palestinaca, a humanitarna kriza se produbljuje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -