Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinAuto IndustrijaVolkswagen razmatra zatvaranje fabrika zbog smanjene prodaje automobila

Volkswagen razmatra zatvaranje fabrika zbog smanjene prodaje automobila

Volkswagen u ozbiljnoj situaciji

Kompanija Volkswagen planira mjere zatvaranja svojih fabrika kao odgovor na smanjenje prodaje automobila. Ova odluka izazvala je zabrinutost među radnicima i sindikatima.

Izjave šefice sindikata

Daniela Cavallo, predsjednica vijeća radničkog sindikata Volkswagena, naglasila je ozbiljnost ove situacije. “Uprava je apsolutno ozbiljna u vezi sa svim ovim,” izjavila je. Ona je dodala da ne može isključiti mogućnost rasprodaje u Njemačkoj.

Uticaj na zaposlenike

Ono što zabrinjava jeste neodređenost pogona koji će biti pogođeni, kao i potencijalni broj otpuštenih zaposlenika. Volkswagen ima skoro 300.000 radnika u Njemačkoj, a Cavallo je naglasila da su sve njemačke fabrike u riziku.

Planovi za smanjenje plata

Pored zatvaranja fabrika, uprava Volkswagena predlaže smanjenje plata za 10 posto i prekid svih povećanja plata u naredne dvije godine. Ova mjera naišla je na protivljenje sindikata, koji su najavili žestok otpor.

Geografska prisutnost Volkswagena

Volkswagen trenutno ima deset fabrika u Njemačkoj. Šest se nalazi u Donjoj Saksoniji, tri u istočnoj Saksoniji i jedna u Hesseu. Ova kompanija nije zatvorila nijednu fabriku u Njemačkoj tokom svoje istorije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -