Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzraelski vojnici napustili vojsku zbog zločina u Gazi

Izraelski vojnici napustili vojsku zbog zločina u Gazi

Šokantna svjedočenja vojnika

Dvojica izraelskih vojnika, Maks Friš i Majkl Ofer Ziv, odlučili su napustiti vojsku zbog zločina protiv Palestinaca. Njihove izjave objavljene su u arapskom mediju “Rai al-Youm”. Vojnici su se pridružili izraelskoj vojsci nakon početka rata 7. oktobra 2023. godine.

Razlozi napuštanja vojske

Friš je istakao da su njihova iskustva bila prouzrokovana onim što je nazvao “čistom osvetom”. Dodao je da mu je rečeno da ubijanje djece predstavlja vjersku dužnost, jer će ti postati teroristi u budućnosti. Ove izjave otvaraju ozbiljna pitanja o etici ratovanja.

Diskriminacija i rasizam

Majkl, drugi vojnik, govorio je o rasističkom tretmanu Palestinaca. Istakao je kako mnogi Izraelci smatraju Palestince nehumanima. Ovakvo razmišljanje, prema njegovim riječima, ometa disciplinske postupke prema vojnicima koji čine zločine nad Palestinskom imovinom.

Tragične posljedice rata

Novine “Rai al-Youm” također su izvijestile o slučaju pilota Asafa Dagana, koji je oduzeo sebi život nakon 20 godina službe. Njegova majka je istakla kako su psihološki šokovi rata doveli do tragedije.

Potraga za istinom

Mnogi vojnici sada se obraćaju medijima izvan okupiranih teritorija da otkriju istinu o ratnim dešavanjima. Ova svjedočanstva ukazuju na kompleksnu i teško razumljivu stvarnost rata u Gazi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -