Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeLjepotaIstraživanje otkriva pogodnosti povremenog posta za mršavljenje i zdravlje srca

Istraživanje otkriva pogodnosti povremenog posta za mršavljenje i zdravlje srca

Pozitivan uticaj povremenog posta

Nedavna studija objavljena u časopisu Nutrients otkrila je značajne prednosti povremenog posta. Istraživači su analizirali podatke iz prošlih istraživanja koja su uključivala osobe s prekomjernom težinom. Rezultati su pokazali da je povremeni post efikasniji od konvencionalnog smanjenja kalorija.

Veće smanjenje tjelesne težine

Povremeni post, koji uključuje jelo unutar određenog vremenskog okvira ili povremeno uzdržavanje od jela, rezultira “značajno većim smanjenjem tjelesne težine”. Istraživanje je ispitivalo različite režime ishrane koji traju od šest do deset sati i njihov uticaj na metabolizam.

Kako post doprinosi mršavljenju?

Jedan od ključnih faktora efikasnosti posta je “prelazak sa skladištenja masti na sagorevanje masti”. Ovaj proces počinje šest do osam sati nakon započinjanja posta. To omogućava tijelu da koristi masne kiseline i ketone kao energiju.

Prednosti ranog jedenja

Istraživači su primijetili da period ranog jedenja može pružiti blagu prednost u mršavljenju. To je zbog činjenice da hormoni koji regulišu metabolizam dostižu svoj vrhunac u jutarnjim satima.

Ostali zdravstveni benefiti

Pored mršavljenja, povremeni post također pomaže u smanjenju krvnog pritiska, regulaciji glukoze i poboljšanju profila holesterola kod osoba s prekomjernom težinom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -