Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetVojnici napuštaju izraelsku vojsku zbog etičkih dilema u Gazi

Vojnici napuštaju izraelsku vojsku zbog etičkih dilema u Gazi

Vojnici o svom iskustvu

Ispovijesti dvojice vojnika, Maxa Fricha i Michaela Ofera Ziva, objavljene su u arapskim novinama Rai al-Youm. Ovi vojnici su se pridružili izraelskoj vojsci nakon izbijanja rata u Gazi 7. oktobra 2023. godine. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije odlučili su napustiti vojnu službu usljed unutarnjih dilema i etičkih problema mnogo teže prirode.

Obrazloženje razloga povlačenja

Max Frisch iznio je svoje razočaranje prema vojnoj strategiji, opisujući situaciju u Gazi kao „čistu osvetu“, a ne kao „egzistencijalni rat“ kako to tvrde zvaničnici. On je istakao kako mu je rečeno da ubijanje djece predstavlja vjersku dužnost, jer će ti ljudi u budućnosti postati teroristi. Nakon toga, odlučio je da se povuče iz vojske.

Diskriminacija prema Palestincima

Michaela je također duboko pogodila situacija u kojoj su se našli Palestinci. On je naveo da mnogi Izraelci nakon 7. oktobra više ne smatraju Palestince ljudima. Ovakav način razmišljanja, kako je istakao, utječe na odlučivanje vojnika, posebno u slučajevima pljačke ili uništavanja palestinske imovine.

Tragični slučaj samoubistva

Rai al-Youm je također prenio informaciju o izraelskom pilotu koji je počinio samoubistvo zbog psiholoških šokova izazvanih ratom u Gazi. Ovaj slučaj dodatno naglašava trenutne izazove s kojima se suočavaju vojnici i reakcije na ratna dešavanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -