Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisNestabilnost na tržištu nafte usljed sukoba između Izraela i Irana

Nestabilnost na tržištu nafte usljed sukoba između Izraela i Irana

Cijene nafte skliznule usljed sukoba

Fjučersi za globalnu referentnu sirovu naftu Brent zabilježili su pad od 4,34 posto, sa cijenom od 72,75 dolara po barelu. Terminske cijene američke West Texas Intermediate pale su 4,54 posto, dosegnuvši 68,52 dolara po barelu.

Izraelski napadi na iranska postrojenja

U subotu je Izrael izveo napad na vojne instalacije u Iranu, što je reakcija na lansiranje balističkih projektila na Izrael 1. oktobra. Prema izvještajima iranske novinske agencije Tasnim, napad je rezultirao smrću četiri vojnika, uz “ograničenu štetu”.

Neposredna opasnost za naftnu industriju

Iako su napadi izbjegli ključne lokacije kao što su naftna i nuklearna postrojenja, lokalne medijske mreže javile su da je rad iranske naftne industrije ostao neometan. Sedmicama su se tržišta pripremala za ovu odmazdu, dok su napetosti na Bliskom istoku nastavile rasti.

Uticaj na globalna tržišta nafte

Stručnjaci smatraju da posljednji sukob neće značajno uticati na opskrbu naftom. Analitičari Citija smanjili su prognoze za cijenu nafte Brent na 70 dolara po barelu u sljedeća tri mjeseca. Tržišta se suočavaju s prekomjernom ponudom, a i dalje ostaje zabrinutost zbog budućih iranskih napada na naftne resurse.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -