Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetPregovori o Gazi: Sastanak lidera u Dohi donosi nove inicijative

Pregovori o Gazi: Sastanak lidera u Dohi donosi nove inicijative

U nedjelju je u Dohi održan sastanak između premijera Katara Muhammada Al-Thanija, šefa CIA-e Williama Burnsa i šefa Mossada Dedija Barne. Cilj sastanka je bio da se ponovno pokrenu pregovori o Gazi i promovira egipatska inicijativa. Prema toj inicijativi, planira se dvodnevni prekid vatre uz oslobađanje četiri zarobljenika.

Egipatska inicijativa za prekid vatre

Šef Shin Beta, Ronen Bar, nedavno se vratio iz Egipta gdje je formulirao prijedlog za prekid vatre. Ovaj plan predviđa dvodnevno primirje, nakon čega bi uslijedilo oslobađanje četiri zarobljenika. Ovaj prijedlog uključuje i dvosedmično razdoblje pregovora tokom kojih će se razgovarati o trajnom miru.

Podrška i protivljenje unutar izraelskog establišmenta

Većina ministara izraelskog sigurnosnog establišmenta podržava ovu inicijativu. Međutim, premijer Benjamin Netanyahu i neki ministri, poput Smotricha i Bena Gvira, izrazili su protivljenje. Netanyahu je naglasio da se pregovori ne mogu voditi bez vojne konfrontacije.

Američki pritisak i nepromjenjena situacija

Sumit se održava pod snažnim američkim pritiskom. Iako je šef Mossada uvjeren da su nedavni vojnici donijeli promjene, izvori tvrde da se ništa bitno nije promijenilo. Hamas i dalje zahtijeva povlačenje IDF-a iz Gaze, dok Izrael ne planira odstupiti od svojih pozicija.

Egipat kao posrednik

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi nedavno je najavio inicijativu za prekid vatre u Gazi. U sklopu prijedloga planira se razgovor koji bi trebao trajati 10 dana kako bi se došlo do trajnog rješenja. Ove aktivnosti ukazuju na kontinuitet diplomatskih napora za stabilizaciju situacije u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -