Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetAlarmantno zagađenje zraka u Delhiju i Lahoreu

Alarmantno zagađenje zraka u Delhiju i Lahoreu

Opasni nivo zagađenja u Delhiju

Indijska prijestolnica, Delhi, suočava se s ozbiljnim problemima kvaliteta zraka. U ponedjeljak ujutro, indeks kvalitete zraka iznosio je približno 250. Ova vrijednost je označena kao “veoma nezdrava”, dok je tokom prethodnog dana bila iznad 200.

Lahore kao najzagađeniji grad na svijetu

U pakistanskom gradu Lahore, kvaliteta zraka premašila je opasnih 500. Ovaj nivo zagađenja je skoro 65 puta veći od preporučenih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije. Time je Lahore proglašen najzagađenijim gradom na planeti.

Dugoročne posljedice zagađenja

Stručnjaci upozoravaju da bi trenutna situacija mogla imati dugoročne posljedice na zdravlje stanovništva. Smog bi mogao smanjiti životni vijek stotina miliona ljudi u do narednih godina.

Mjere protiv zagađenja

Stanovnici Delhija se pitaju zašto državne vlasti nisu uspjele suzbiti zagađenje. Nedavne izjave indijskog Vrhovnog suda osudile su vlade Pendžaba i Haryane zbog neuspeha u smanjenju ilegalnog spaljivanja strništa.

Vladine inicijative za čistiji zrak

Indijska vlada je 2019. godine pokrenula nacionalni program čistog zraka. Ovaj program uključuje jasne strategije za smanjenje zagađenja u 24 države. Mjere obuhvataju smanjenje korišćenja uglja i zabranu spaljivanja biomase.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -