Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetOstavština Angeline Merkel: Šta je pošlo po zlu u Njemačkoj?

Ostavština Angeline Merkel: Šta je pošlo po zlu u Njemačkoj?

Dominacija dviju vladarica

Angela Merkel i Margaret Tačer bile su snažne figure u politikama svojih zemalja. Njihova dominacija obuhvatila je desni centar, a njihove vladavine ostavili su značajan trag. Različitim stilovima vođenja, obe su zadržale vlast toliko dugo da su zaboravljene alternative.

Osvrt na Merkelinu vladavinu

Merkel se povukla nakon četiri mandata, ostavivši naslijeđe koje je predmet rasprave. Njena popularnost je ostala visoka, no odluke koje je donijela često su dovele do lošijih situacija u Njemačkoj. Njena ostavština bit će tema tokom promocije memorabilije izdanih 26. novembra, a sadrži 736 stranica.

Geopolitičke posljedice

Njemačka je, prema brojnim analizama, bila podložna kritikama zbog nedostatka reformi. Njena zavisnost od ruskog plina i američke zaštite stvorili su trifektu opasnosti. Odluka Vladimira Putina o invaziji na Ukrajinu 2022. godine dodatno je istakla slabosti Merkeline politike.

Problemi unutar Evropske unije

Evropska unija suočila se s krizama tokom njene vladavine. Merkelina zaštita Viktor Orbanova režima u Mađarskoj rezultirala je destabilizacijom EU. Pored toga, njene imigracione politike iz 2015. godine izazvale su brojne domaće probleme u Njemačkoj, uključujući jačanje desnice.

Trajna naslijeđa

Njena vladavina ostavila je brojne otvorene probleme. Njemačka je promovisala mjere štednje, ali su iste te mjere sada rezultirale hroničnim nedostatkom ulaganja. Infrastruktura je opustjela, što se ogleda u rušenju mostova i kvarovima na željeznicama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -