Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetEvropska unija poziva na istragu izbornh nepravilnosti u Gruziji

Evropska unija poziva na istragu izbornh nepravilnosti u Gruziji

Evropska unija je pozvala Centralnu izbornu komisiju Gruzije da brzo i transparentno istraži izborne nepravilnosti. U saopćenju se ističe da je važno razjasniti sve optužbe i povratiti povjerenje u izborni proces.

Obavijest o izbornim uslovima

Izborni posmatrači su zabilježili neujednačene uslove i polariziranu atmosferu tokom kampanje. Zabrinutost također postoji zbog nedavnih zakonskih amandmana koji utiču na proces izbora.

Reakcija opozicije

Koalicija za promjene, opoziciona stranka, objavila je da njihovi zastupnici neće prihvatiti mandate. Ove stranke su izrazile nezadovoljstvo rezultatima prema kojima je stranka Gruzijski san osvojila 53 posto glasova.

Zakoni u stilu Rusije

Vladajuća stranka je najavila zabranu skoro svih opozicionih stranaka, uz donošenje zakona koji hedefiraju ljudska prava i medijske organizacije koje podržavaju Zapad. Ovaj potez podseća na ruske metode, stavljajući pod kontrolu i LGBTQ+ zajednicu.

Podrška međunarodne zajednice

Više od deset evropskih i kanadskih političara potpisalo je zajedničku izjavu. U njoj se navodi da glasanje nije bilo slobodno ni pošteno, naglašavajući ozbiljnost situacije u Gruziji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -