Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNema mjesta koje je daleko: Gallant o situaciji s Hamasom i Hezbolahom

Nema mjesta koje je daleko: Gallant o situaciji s Hamasom i Hezbolahom

Izjave ministra odbrane

Na državnoj ceremoniji u čast vojnika koji su poginuli u borbi od 7. oktobra prošle godine, izraelski ministar odbrane, Yoav Gallant, izjavio je: “Nema mjesta koje je daleko za nas.” Ove riječi dolaze u kontekstu sukoba s militantnim grupama Hamas i Hezbolah.

Analiza situacije s Hamasom

Gallant je napomenuo da je Hamas “prestao da djeluje kao vojni okvir”. Prema njegovim riječima, komandni lanac te grupe je eliminisan, a većina njihovih raketnih snaga je uništena. Također je istakao da su snage Hezbolaha pogođene i povučene sa granice, što ukazuje na pogoršanje njihove pozicije.

Potrebni kompromisi

Iako izražava optimizam, Gallant naglašava da se svi ciljevi ne mogu postići isključivo vojnom silom. “Vraćanje talaca njihovim domovima zahtijeva bolne kompromise,” rekao je ministar. Također, pozvao je na odgovornost u ostvarivanju ovih ciljeva, imajući na umu porodice talaca i vojnike koji su pali u borbi.

Reakcija Irana

U međuvremenu, ajatolah Ali Khamenei, vrhovni vođa Irana, oglasio se prvi put nakon izraelskih zračnih napada na Iran, što dodatno komplikuje već napetu situaciju u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -