Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTragedija u Pojasu Gaze: Ubijena tri palestinska novinara

Tragedija u Pojasu Gaze: Ubijena tri palestinska novinara

Ubistva novinara u Gazi

U nedjelju su u izraelskim napadima u Pojasu Gaze ubijena tri palestinska novinara. Ovim događajem, ukupan broj ubijenih medijskih radnika od prošle godine dostigao je 180. Ovu informaciju je saopćio vladin ured za medije, a prenosi Anadolija.

Identitet žrtava

Uredu za medije u Gazi su identifikovali ubijene novinare. Među njima se nalaze Saed Radwan iz lokalne Al-Aqsa TV, Hamza Abu Salmiyu iz novinske agencije Sanad, te Haneen Baroud koja je radila za Al-Quds fondaciju.

Apel za zaštitu novinara

Iz vladinog ureda apelovali su na međunarodnu zajednicu i novinarske organizacije. Traže hitnu intervenciju kako bi se procesuirali odgovorni za zločine, a u isto vrijeme tražili su podršku za prekid genocida nad palestinskim novinarima.

Situacija u Gazi

Izrael, kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN, nastavlja ofanzivu na Pojas Gaze. Od prošlogodišnjeg napada Hamasa, ubijeno je gotovo 43.000 ljudi, većinom civila, a više od 100.000 je povrijeđeno, tvrde lokalne zdravstvene vlasti.

Humanitarna kriza

Aktuelni izraelski napadi doveli su do raseljavanja gotovo cjelokupnog stanovništva Pojasa Gaze. Blokada regiona izazvala je ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Međunarodne optužbe

Izrael se suočava sa optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde zbog svojih sve jačih napada na Pojas Gaze. Ova situacija zahtijeva hitnu pažnju i akciju međunarodne zajednice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -