Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetUhvaćen italijanski mafijaš nakon četiri godine skrivanja u Južnoj Americi

Uhvaćen italijanski mafijaš nakon četiri godine skrivanja u Južnoj Americi

Hapšenje Luiđija Belvedera u Medeljinu

Italijanski mafijaš Luiđi Belvedere, bivši posrednik sa kolumbijskim narko kartelima, uhapšen je nakon skoro četiri godine skrivanja. Policija je saopštila da je Belvedere viđen u gradu Medeljinu, poznatom po svojoj povezanosti sa zloglasnim Pablo Eskobarom.

Bijeg iz Evrope i dalje aktivnosti

Uprkos bijegu iz Evrope, gdje se suočavao s optužbama za trgovinu drogom, Belvedere je nastavio s ilegalnim aktivnostima. Italijanska policija ističe da je organizovao isporuke droge iz Južne Amerike u Evropu. Na listi najopasnijih bjegunaca italijanske vlade, Belvedere je bio ključna figura u krijumčarenju kokaina.

Osuda i saradnja agencija

Rođen u Kazerti, Belvedere je specijalizovan za ilegalni uvoz kokaina, radeći za klan Kasalesi. U decembru 2020. godine osuđen je na skoro 19 godina zatvora zbog međunarodnog krijumčarenja. Europol je pomogao u pronalaženju Belvedera u suradnji s kolumbijskim istražiteljima.

Povezivanje s Pablo Eskobarom

Belvedere je uhapšen uz fotografiju na kojoj pozira pored groba Pabla Eskobara. Ova slika podsjeća na poznate snimke Eskobara iz njegovih dana na vrhuncu moći. Medeljinski kartel, osnovan 1970-ih, snabdjevao je 80 posto svjetskog tržišta kokaina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -