Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSukobi u Libanu: Poginuli izraelski vojnici u sukobima s Hezbolahom

Sukobi u Libanu: Poginuli izraelski vojnici u sukobima s Hezbolahom

Poginuli i povrijeđeni izraelski vojnici

Još najmanje četvorica izraelskih vojnika poginula su u sukobima na jugu Libana, a 14 je povrijeđeno, prema navodima Anadolu agencije. Izraelska vojska je potvrdila da su vojnici stradali tokom borbi s borcima Hezbolaha.

Stanje povrijeđenih vojnika

U saopćenju vojske navodi se da je petorica povrijeđenih vojnika u teškom stanju. Ova eskalacija sukoba dodatno komplikuje već napetu situaciju u regionu.

Porast nasilja u regionu

Izrael je započeo masovne zračne napade na Liban prošlog mjeseca. Ovi napadi dolaze u trenutku pogoršanja jednogodišnjeg prekograničnog sukoba između Izraela i Hezbollaha. Sukobi su se intenzivirali uz početak izraelskih napada na Pojas Gaze u oktobra protekle godine.

Tragične brojke

Prema libanonskim zdravstvenim vlastima, više od 2.650 ljudi izgubilo je život, dok je više od 12.300 povrijeđeno u izraelskim napadima od prošle godine. Ove brojke ukazuju na ozbiljnu humanitarnu krizu u regionu.

Kopneni napad i eskalacija tenzija

Izrael je dodatno proširio sukob pokretanjem kopnenog napada na jugu Libana 1. oktobra. Ova situacija može izazvati daljnje pogoršanje odnosa između Izraela i Libana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -