Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzraelski zračni napadi na iranske objekte: Uticaj na nuklearni program i razvoj...

Izraelski zračni napadi na iranske objekte: Uticaj na nuklearni program i razvoj projektila

Izraelski napadi na iranske lokacije

U ranim jutarnjim satima jučer, izraelski zračni napadi pogodili su ključne objekte povezane s iranskim nuklearnim programom. Prema američkim istraživačima, mete su uključivale zgradu u Parchinu i fabrike za miješanje čvrstog goriva za rakete.

Analize istraživača

Do ovih zaključaka došli su Dejvid Olbrajt, bivši UN-ov inspektor za oružje, i Deker Evelet, analitičar u CNA. Oni su koristili komercijalne satelitske snimke kako bi utvrdili obim napada. Olbrajt je izjavio da su izraelski udari mogli ozbiljno oslabiti sposobnosti Irana za masovnu proizvodnju projektila.

Odgovor izraelske vojske

Izraelska vojska je potvrdila da su avioni napali fabrike raketa i druge lokacije u blizini Teherana. Ovi napadi su došli kao odgovor na raniji napad iz Irana koji je uključivao više od 200 projektila.

Iran i nuklearni program

Iako je Iran poricao težnje za nuklearnim oružjem, Međunarodna agencija za atomsku energiju i američke obavještajne službe tvrde da je program obustavljen 2003. godine. Međutim, otkriveni materijali sugeriraju da Iran i dalje posjeduje opremu za testiranje.

Zaključci i buduće posljedice

Ovi događaji dodatno komplikuju već napetu situaciju u regiji. Očekuje se da će intenziviranje vojne akcije imati dugoročne posljedice na odnose između Izraela i Irana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -