Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzrael Sprovodi Napade na Iran: Netanjahu Negira Uticaj SAD-a

Izrael Sprovodi Napade na Iran: Netanjahu Negira Uticaj SAD-a

Izraelski napadi na iranske ciljeve

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da su nedavni napadi na Iran rezultat izraelskih nacionalnih interesa. Ova izjava dolazi nakon što je njegov ured reagovao na tvrdnje da je vojska djelovala pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država.

Reakcija izraelske vojske

Prema informacijama, deseci aviona izraelskih zračnih snaga učestvovali su u napadima na iranske ciljeve. Portparol izraelskih snaga, potpukovnik Nadav Šošani, potvrdio je da su udari izvršeni na udaljenosti od 1.600 kilometara od Izraela.

Uništene kritične komponente iranskog programa

Nedavni napad na Iran uništio je ključne komponente iranskog programa za balističke projekte. Podsjetimo, izraelski izvori navode da je napad usmjeren na infrastrukturu koja proizvodi kruto gorivo za dugometražne balističke projektile.

Reakcija Irana na napade

Iran je izrazio svoju spremnost na odgovor. Nakon napada u kojima su poginula četiri iranska vojnika, postavljen je natpis na teheranskom Trgu Palestine, koji najavljuje “još jednu oluju”.

Izjava iranske vojske

Iranska vojska je potvrdila da su napadi izvedeni iz zračnog prostora Iraka. Također su napomenuli da su neki radarski sistemi pretrpjeli ograničena oštećenja, ali nije iznijeta informacija o šteti na proizvodnim lokacijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -