Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNjemački kancelar Scholz ojačava veze s Indijom tokom posjete Goa

Njemački kancelar Scholz ojačava veze s Indijom tokom posjete Goa

Razgovor sa studentima u Goi

Njemački kancelar Olaf Scholz završio je svoju trodnevnu posjetu Indiji razgovorom sa studentima u zapadnoj državi Goa. Ovaj sastanak naglašava važnost mladih u jačanju bilateralnih odnosa između Njemačke i Indije.

Potpisani sporazumi o saradnji

U okviru posjete, Scholza su pratili brojni ministri. Oni su tijekom konsultacija s Vladom Indije potpisali sporazume koji se fokusiraju na područja poput obnovljive energije, istraživanja i odbrane. Ovi sporazumi mogu otvoriti nova vrata za saradnju između dvije zemlje.

Pritisak na EU i Indiju

Njemačka delegacija je takođe izrazila želju za dovođenjem stručnih radnika na njemačko tržište rada. Scholz je apelovao na ubrzanje pregovora između EU i Indije o sporazumu o slobodnoj trgovini, što bi moglo donijeti dodatne koristi za obje strane.

Modijeve riječi o njemačko-indijskim odnosima

Indijski premijer Narendra Modi sumirao je stanje odnosa između Njemačke i Indije na njemačkom jeziku izjavom: “Sve je dobro.” Ova izjava ukazuje na bliskost i pozitivne veze koje postoje između dviju zemalja.

Potencijal za buduće investicije

Tokom posjete, Scholz je istakao kako postoji “mnogo potencijala” za trgovinu i investicije između Njemačke i Indije. Ova posjeta može dodatno osnažiti ekonomsku suradnju i otvoriti nove mogućnosti za razvoj.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -