Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetBajden: Izraelski napadi na Iran mogu označiti kraj sukoba

Bajden: Izraelski napadi na Iran mogu označiti kraj sukoba

Nade američkog predsjednika

Američki predsjednik Džo Bajden izrazio je nadu da su nedavni izraelski udari na Iran “kraj” međusobnih sukoba. Ove izjave dao je u subotu tokom izvještavanja novinara, nakon konsultacija sa obavještajnim službama.

Izraelski vojni udari

Bajden je naveo da prema obavještajnim podacima, izraelski napadi nisu pogodili ništa osim vojnih ciljeva. “Nadam se da je ovo kraj”, rekao je Bajden, naglašavajući ozbiljnost situacije.

Posljedice napada

Ova izjava dolazi u trenutku napetosti, s obzirom na to da su najmanje dva iranska vojnika poginula u izraelskim zračnim napadima. Ti udari su odgovor na napad Irana balističkim projektilima na Izrael prvog oktobra.

Poruke iz Bijele kuće

Zvaničnici iz Bijele kuće su upozorili na posljedice za Iran ako ovaj odluči odgovoriti na izraelske napade. Naglašeno je da Sjedinjene Američke Države nisu bile direktno uključene u sukob, što krije mogućnost eskalacije sukoba.

Irački zračni prostor i optužbe

Stalna misija Irana pri Ujedinjenim narodima je optužila SAD za saučesništvo u napadima. Tvrde da su izraelski avioni koristili irački zračni prostor pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država za izvođenje napada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -