Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeNajnovijeDžemati IZBNJ Prikupili 400.000 Eura za Pomoć Poplavljenima u BiH

Džemati IZBNJ Prikupili 400.000 Eura za Pomoć Poplavljenima u BiH

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) uspješno je organizovala sergiju, zahvaljujući kojoj su prikupili 400.000 eura za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini.

Obilježavanje 30. godišnjice postojanja

U prigodnoj svečanosti održanoj u Dormagenu, kod Kelna, uručen je ček u iznosu od 400.000 eura direktoru Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Muhamedu Jusiću. Ova svečanost je dio obilježavanja 30. godišnjice postojanja IZBNJ.

Važnost institucionalnog djelovanja

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović istakao je značaj institucionalnog djelovanja. Naglasio je da su džemati temelj razvoja Islamske zajednice. “Ispostavilo se da su to bile početne cigle jednog velikog zdanja”, poručio je Kavazović.

Solidarnost i pomoć zajednice

Kavazović je naglasio odgovornost brige jednih o drugima, kao i o drugim narodima. On je istakao da institucije igraju ključnu ulogu u očuvanju morala i duhovnog zdravlja naroda.

Retrospektiva i budućnost

Aldin-ef. Kusur, glavni imam IZBNJ, govorio je o važnosti zajedničkog djelovanja. “Uspješna društva su ona koja grade sisteme, a ne pojedince”, naglasio je.

Predsjednik IZBNJ, Zenahir Mraković, osvrnuo se na historijski kontekst postojanja zajednice. Prvi džemati na ovim prostorima osnovani su još sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ova svečanost je uključivala i prikaz dokumentarnog filma o IZBNJ, koji je proizveden u saradnji sa Media centrom IZ u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -