Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeLjepotaKraj ljetnog računanja vremena: Kako se pripremiti za zimsko

Kraj ljetnog računanja vremena: Kako se pripremiti za zimsko

Završava se ljetno računanje vremena

U noći sa subote na nedjelju, 29. oktobra, završava se ljetno računanje vremena. Kazaljke će se pomjeriti sat unatrag tačno u 03:00. Ova promjena označava početak zimskog računanja vremena.

Globalni trendi u izmjeni vremena

Oko 70 posto zemalja širom svijeta učestvuje u ovom sustavu. Dok Evropljani završavaju ljetno računanje posljednje sedmice u oktobru, Amerikanci pomiču svoje satove prve nedjelje u martu. Vraćaju ih na standardno vrijeme prve nedjelje u oktobru.

Uticaj na zdravlje

Pojedinci često pate od hroničnog umora i iscrpljenosti prilikom promjene vremena. Ovi simptomi mogu se porediti sa osjećajem jet laga. Dugotrajnije spavanje nedjeljom zvuči primamljivo, ali stručnjaci savjetuju da se tome treba izbjegavati.

Kako se prilagoditi promjeni

Priprema tijela za promjenu vremena može pomoći u smanjenju umora. Preporučuje se da se boravite na svjetlu tokom dana i izbjegavate duže spavanje vikendom. Ove navike mogu pomoći u održavanju stabilnog bioritmusa.

Savjeti za prilagodbu

Kada se pomiču kazaljke, važno je odgoditi spavanje do potpune iscrpljenosti. Korištenjem svjetlosti tokom dana možete spriječiti proizvodnju melatonina, hormona koji izaziva umor. Na sreću, morat ćete biti budni samo sat vremena duže.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -