Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTragični bilans sukoba u Libanu: 19 mrtvih u izraelskim napadima

Tragični bilans sukoba u Libanu: 19 mrtvih u izraelskim napadima

Poginuli i povrijeđeni u novim napadima

U izraelskim napadima u Libanu, koji su se održali u petak, poginulo je 19 osoba. Ovo saopštenje dolazi od libanskog Ministarstva zdravstva. Ovim napadima, ukupan broj žrtava od početka sukoba Izraela i Hezbollaha 8. oktobra prošle godine popeo se na strašnih 2.653.

Porast broja povrijeđenih

Prema informacijama ministra zdravstva, povrijeđeno je još 108 ljudi. Od kako je sukob započeo, ukupno 12.360 osoba je zadobilo povrede. Ovi podaci oslikavaju tešku humanitarnu krizu koja pogađa Liban.

Izraelska vojska širi ofanzivu

Izrael je, prema vlastitim tvrdnjama, pokrenuo zračnu kampanju u Libanu. Meta ovih napada su, kako tvrde, borci Hezbollaha. Izrael je 1. oktobra 2023. godine započeo kopneni napad na južni Liban, čime je dodatno eskalirao sukob.

Međunarodna upozorenja

Međunarodna zajednica upozorava na opasnosti koje prijete Bliskom istoku. Rizik od regionalnog rata raste uslijed nemilosrdnih napadâ.

Ova situacija predstavlja ozbiljan izazov za sigurnost i stabilnost cijele regije. Humanitarna situacija iz dana u dan se pogoršava, što stvara potrebu za hitnom pomoći i rješenjima koja će spriječiti dalju eskalaciju sukoba.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -