Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetBiden o napadu Izraela: "Nadam se da je ovo kraj razmjene udaraca...

Biden o napadu Izraela: “Nadam se da je ovo kraj razmjene udaraca s Iranom”

Izvještaji o vojnim ciljevima

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, komentirao je najnovije događaje u sukobu između Izraela i Irana. Prema njegovim riječima, izvještaji sugeriraju da je Izrael izvršio napade isključivo na vojne ciljeve. Ova izjava dolazi u kontekstu eskalacije napetosti na Bliskom istoku.

Nada u smirivanje tenzija

Kada je Biden upitan o mogućem kraju “razmjene udaraca” između dvije zemlje, on je naglasio optimizam. “Nadam se da će tako biti,” izjavio je Biden, ističući važnost diplomatskog dijaloga.

SAD pozivaju na suzdržanost

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države apeliraju na Teheran da ne odgovara na izraelski napad. Izrael je, sa svoje strane, izjavio da sada uživa “širu slobodu djelovanja iznad Irana”.

Suradnja sa izraelskim vlastima

Izvori bliski administraciji Joea Bidena naveli su da je predsjednik i njegov tim radili s izraelskim vlastima kako bi osigurali ciljani i proporcionalni odgovor. Cilj ovih napora je smanjenje rizika za civile tokom vojnih operacija.

Fokus na diplomaciju

Biden je dodao da Sjedinjene Američke Države nisu bile uključene u ovu operaciju. Umjesto toga, njihova je primarna namjera ubrzati diplomatske napore i umiriti tenzije u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -