Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisInovacije za Održivu Budućnost: Pobjednici GOOD HACKathona

Inovacije za Održivu Budućnost: Pobjednici GOOD HACKathona

Takmičenje Uspješnih Studenata

U nedavnom događaju pod nazivom GOOD HACKathon, 12 timova sa 43 studenta iz sedam gradova radilo je 24 sata na inovativnim softverskim rješenjima. Tema takmičenja bila je “Zeleni gradovi/zajednice za održivu budućnost: Inovacije u zaštiti okoliša”.

Pobjednički Tim i Njihova Ideja

Tim “1 0 0” osvojio je prvo mjesto sa svojom smart app platformom koja locira ekološke probleme. Članovi tima, Ena Milković, Omar Osmanović, Emir Agović i Benjamin Uzunović, dolaze iz različitih fakulteta, uključujući Sarajevo School of Science and Technology i Elektrotehnički fakultet Sarajevo.

Članovi pobjedničkog tima dobili su po 700 KM i ekskluzivnu posjetu kompaniji United Cloud u Beogradu, koja podržava ovo takmičenje već tri godine. Ena Milković istakla je važnost takmičenja za ekološke inicijative i nadu za investitore.

Drugo i Treće Mjesto

Drugo mjesto pripalo je timu “Garbage Collector” sa Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka. Oni su razvili online tržište za trgovinu reciklirajućim otpadom, osvojivši po 600 KM. Treće mjesto i nagradu od 500 KM po članu osvojio je tim “Syntax Error 404”, s AI rješenjem za efikasno upravljanje otpadom.

Podrška i Organizacija

Ocjenjivački žiri činili su eksperti iz UNDP-a i Telemach fondacije. Događaj se održao od 24. do 26. oktobra u Europe House u Sarajevu, kao dio Evropske noći istraživača.

GOOD HACKathon, treće izdanje ovog takmičenja, okupio je rekordan broj od 150 prijavljenih studenata, potvrđujući status jednog od najznačajnijih projekata posvećenih mladima. Organizatori se nadaju da će ideje ovih mladih inovatora uskoro dobiti potrebnu implementaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -