Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNapetosti na Bliskom Istoku: Scholz poziva na mir u odnosima s Iranom

Napetosti na Bliskom Istoku: Scholz poziva na mir u odnosima s Iranom

Poruka mira od njemačkog kancelara

Njemački kancelar Olaf Scholz istakao je nevjerojatnu važnost smirivanja tenzija u odnosima s Iranom. U objavi na mreži X, rekao je: “Moja poruka Iranu je jasna: ne možemo nastaviti s masovnim reakcijama eskalacije. Ovo mora završiti sada.” Scholz naglašava kako bi deeskalacija doprinijela mirnom razvoju na Bliskom Istoku.

Izraelovi napadi i iranski odgovor

Izrael je rano jutros izveo napade na vojne lokacije u Iranu. Iako su ti napadi bili odgovor na iranske provokacije, nisu se usmjeravali ka najosjetljivijim ciljevima, poput naftnih i nuklearnih postrojenja. Ova strategija dolazi nakon hitnih apela saveznika za suzdržavanje.

Iran upozorava na proporcionalan odgovor

Izvori bliski iranskim vlastima saopštili su da Iran neće ostati pasivan na ono što nazivaju “agresijom”. Očekuju proporcionalan odgovor na izraelske akcije, što dodatno komplikuje već napetu situaciju.

SAD i poziv na suzdržanost

Bijela kuća je također apelovala na Iran da se suzdrži od bilo kakvih retaliacija. Sean Savett, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, naglasio je: “Pozivamo Iran da obustavi napade na Izrael kako bi se ovaj ciklus borbi mogao završiti bez daljnje eskalacije.”

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -