Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTurska pristupa BRICS-u: Nova dimenzija u globalnoj geopolici

Turska pristupa BRICS-u: Nova dimenzija u globalnoj geopolici

Novosti iz Kazanja

Ovosedmični sastanak BRICS-a održava se u ruskom gradu Kazanju. Ova godina donosi novog sudionika – Tursku. Funkcioner Kremlja ranije je potvrdio interes Ankare za pridruživanje organizaciji nakon višekratnog izražavanja tog interesa. Turski glasnogovornik stranke AKP, koju predvodi predsjednik Recep Tayyip Erdogan, je izjavio da je proces u toku.

Proširenje BRICS-a

Ova odluka dolazi nakon proširenja BRICS-a u siječnju, kada su primljene četiri nove članice: Egipat, Etiopija, Iran i UAE. Saudijska Arabija još razmatra svoje članstvo. BRICS, koji obuhvata Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, može postati ključni igrač u globalnoj geopolitici s Turskom u svojim redovima.

Globalni utjecaj Turske

Turska bi, pridružujući se BRICS-u, postala prva članica NATO-a koja aktivno sudjeluje u organizaciji koja mnogo kritizira zapadne sile. Ove promjene ukazuju na povećanje snage globalnog juga i rastuću nesvrstanost kao ideologiju.

Utjecaj na vanjsku politiku

Erdoganova administracija težila je nezapadnocentričnoj viziji svijeta, tražeći širu autonomiju. Članstvo u BRICS-u omogućava Turskoj da diverzificira svoja savezništva, dok održava odnose sa Zapadom.

Zahtjevi i izazovi

Turska se suočava s unutrašnjim izazovima, ali međunarodni angažman nudi mogućnost za poboljšanje statusa. Motivacije za članstvo u BRICS-u također su vezane za stagnirajuće pregovore o članstvu u EU.

Novi horizonti

Biti dio BRICS-a predstavlja šansu za Tursku da ojača svoj geopolitički utjecaj, istovremeno ne napuštajući svoje zapadne saveznike. Erdogan nastavlja raditi na izgradnji strateškog prostora Turske kroz različite međunarodne inicijative.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -